Sosyal medya artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Üstelik artık sosyal medya mecralarında iş hayatını ve sosyal hayatı birbirinden ayırmak pek mümkün değil. Sadece iş dünyasına yoğunlaşmış platformların sayısı çok fazla olmasa da 2003 yılında Reid Hoffman’ın iki arkadaşıyla birlikte kurduğu Linkedin bu ağların en önemlilerinden biri.
Linkedin, Kendi Sektörünüz ve Hedef Sektörünüz ile İletişim Kapısını Aralar.
Özellikle satış, mühendislik, operasyon, bilişim teknolojileri ve girişimcilik sektörlerinin yoğun olarak kullandığı; iş veren ve iş arayanların, sektörlerle ilgili bilgileri paylaşabildiği profesyonel iş ağı Linkedin, birbiriyle aynı veya birbirinden farklı mesleklerin bir araya gelmesiyle arkadaş edinebilme, işbirliği yapma, pratik yoldan iletişim kurabilme gibi avantajlarıyla da öne çıkıyor.
İster işveren isterseniz de çalışan olun, Linkedin tam size göre!
Linkedin bir sosyal kimlik veya diğer bir deyişle sosyal CV niteliğinde. 500 milyondan fazla üyesiyle tüm dünyanın en geniş sosyal ağlarından biri olan Linkedin’de kurum kimliğinizi ve imajınızı en iyi biçimde benzer veya farklı meslek gruplarına yansıtabilirsiniz. Geniş kitlelere ulaşarak iş ağı oluşturabilir ve içeriklerinizle bu ağı güçlendirebilirsiniz. Tüm sektörler hakkında bilgi toplayabilir ve bu bilgileri paylaşarak kendi takipçilerinize duyurabilirsiniz. Kariyer odaklı planlarınızı aktarabilir, işiniz için uygun adayları inceleyerek onlarla iletişim kurabilirsiniz. Jobvite’ın 2016 yılında İş Verenler Ulusu Anketi’nin sonuçlarına göre iş verenlerin %87’si işe alımlar sırasında başvuranları değerlendirmek için Linkedin kullandığını açıklamıştır.
İş arıyorsanız sektörün önde gelen isimlerinin profillerini gözden geçirebilir, sizden beklediklerini değerlendirebilir ve uygun pozisyonlara başvuru yapabilirsiniz. 2017 yılında yapılan bir başka araştırmanın sonucu ise 122 milyon kullanıcının Linkedin aracılığıyla mülakata gittiğini, 35,5 milyon kişinin ise Linkedin’de bağlantılı olduğu bir kişi tarafından başvurduğu işe alındığını ortaya koyuyor.
Ülkemizde yaklaşık 5 milyon kullanıcısı olan Linkedin’i daha etkin kullanmak için ne yapmanız gerekiyor?
Öncelikle, iş arayan/başvuru yapan bir çalışan iseniz Linkedin’in bir sosyal CV olduğunu düşünerek hareket etmelisiniz. Profilinizin nasıl göründüğü çok önemli. Çok net, detaylı ve profesyonelce hazırlanmış bir profil ilgili hedef kitlenize iyi bir izlenim sunacaktır.
Profil fotoğrafı seçiminiz ilk izlenim için oldukça önemli. Özel yaşantınızda çekilmiş bir fotoğrafı kullanmak yerine sektörünüzü ya da unvanınızı yansıtan bir fotoğrafı tercih etmenizde yarar var.
Kullanıcıların sizinle bağlantı kurabilmesi, güvenebilmesi, ulaşabilmesi ve bilinirliliğinizin artması için profilinizde diğer sosyal medya hesaplarınızı paylaşabilir ya da blog adresiniz gibi size ait diğer mecralara da bilgiler kısmında yer verebilirsiniz.
Hesabınızı güncel tutarak ağınızdaki kişilere hesabınızı aktif kullandığınızı da aktarmış olursunuz. Ayrıca izin ayarlarınızı değiştirerek bu güncellemeleri ağınızdaki kişiler ile paylaşabilir ve kendinizi hatırlatma şansı yakalayabilirsiniz.
Bir diğer önerimiz Linkedin’in tavsiye özelliği. Aktif edildiğinden bu yana kullanıcılar tarafından 200 milyondan fazla tavsiye verildiği kaydedilen bu özellik sayesinde, tavsiyeleriniz arttıkça görünürlük ve güvenilirlik açısından profiliniz için olumlu sonuçlar da artacaktır.
Eğer hesabınız bir işveren marka hesabı ise geniş kitlelere ulaşabilen derin bir ağa sahip olmanız, arama sonuçlarında daha fazla çıkmak ve görünürlülük artırmak için oldukça etkilidir. Bağlantı kurmak için neden sizinle bağlantı kurmak istediğini yazan insanları seçmeniz ve siz de bir bağlantı kurmak istediğinizde karşı kullanıcıya hangi sebeple bağlantı kurmak istediğinizi belirtmeniz doğru olacaktır.
Linkedin’de 1 milyonun üzerinde aktif grup bulunuyor ve bu sektör gruplarında yer almanız sektör üyeleriyle bağlantı kurma olanağı tanıyor. İlgi çekici ve özgün içerikler paylaşmak, üyelerle etkili iletişimi artırarak bilgi akışını iyi yönetmek hesabınıza katkı sağlar.
Son olarak bir dipnot daha düşelim: Linkedin’de görsel içeriklerle hazırlanmış paylaşımlar %98 daha fazla etkileşim yaratırken linki eklenmiş olan paylaşımlar %200 daha fazla etkileşim yaratıyor.
Sosyal medya ve dijital medya yönetimi için bize ulaşın. 0850 885 06 52
İnstagram’da takipçi satın almak konulu makalemizi buradan okuyabilirsiniz.